Alle snakker korps del 2

Alle snakker korps del 2

I forrige artikkel fikk jeg beskrevet en del om Norges Musikk korps forbud og litt om oppbyggingen av noen av delene som er medlemmer der. Brassband først og fremst var det jeg beskrev, men noe innslag av trommegruppe delen. En liten kjapp gjentakelse av innledningen før jeg fortsetter med janitsjar delen;

Tittelen her er visjonen til Norges Musikk Korps forbund.  En av Norges største kultur organisasjoner. Forbundet har rundt 60 000 medlemmer og har både profesjonelle og amatører i alle aldre som medlemmer. Det er både brassband og janitsjar korps som sogner inn under dette forbundet, og de har også med seg drilltroppene. Forbudet blir ledet fra hovedkontoret i Bergen, hvor det sitter 40 fast ansatte. De styrer med alt og blant annet Norgesmesterskap i alle grenene av forbundet for amatør korps og skolekorps.

Janitsjar

Når jeg forflytter meg fra bare brassband og over til janitsjar så er jo fortsatt de samme – eller i hvert fall mange av de fortsatt med i janitsjar korpset også. Det er jo veldig mange muligheter for kombinasjoner, så det er ingen direkte fasit om hvilke instrumenter som skal brukes hverken i et janitsjar eller et brassband. Men for at det skal være et janitsjar band eller korps så kommer treblåser seksjonen inn i bildet ihvertfall.

Treblåser seksjonen i et janitsjar korps er ofte, men langt fra alltid, den melodiførende delen i et korps. Klarinetter, fløyter, saksofoner og kanskje noen litt mere spesielle instrumenter som obo og fagott.

Klarinetten

Klarinett familien består av en del medlemmer. Den mest vanlige er vel B-Klarinetten eller sopranklarinett. I tillegg til å være stemt i B♭, så finnes den også i A og C. Så finnes det en Sopranino klarinett. Den som er mest kjent her er Ess varianten – også kalt kun Ess klarinett. Men den er også å få i D, F og Ass.

Så finnes Bassetthorn i F eller Ess, Altklarinett i F eller Ess, Bassklarinett i B♭ eller Ass, Kontraaltklarinett (i Ess), også kalt Ess-kontrabassklarinett, Kontrabassklarinett i B♭, Oktokontraaltklarinett i Ess og Oktokontrabassklarinett i B♭. Alt i alt en ganske stor familie, men det er flere av disse som er sjeldne varianter i hvert fall i en vanlig korps som vi ser i gaten 17. mai.

Historikk

Klarinettens historie strekker seg tilbake til cirka 1700 tallet. Da oppfant Johann Christoph Denner det vi i dag kjenner som en klarinett. Jeg kunne skrevet mer detaljert om klarinett og grep og klaffer og alt dette, men det er ikke noe for deg som leser slikt. Har du spesiell interesse for dette så kjenner du allerede til detaljene rundt slikt.

Lyden fra en klarinett kommer jo fra at luft blåses inn mellom materialet klarinetten er laget av i munnstykket og en flis eller et rør som det kalles. Luften gir videre lyd og lydene forandres ved hjelp av klaffene nedover på klarinetten. Klarinetten har et normalt register fra lille E til firestrøken C på instrumentet Mozart oppdaget klarinetten rundt 1777 og skrøt veldig av instrumentet til sin far. Han tok klarinetten inn i sine komposisjoner etter hvert senere på 1700 tallet.


© 2021 Susivarming