Alle snakker korps del 3

Alle snakker korps del 3

I mine to forrige artikler har jeg skrevet om brassband og om janitsjar. Men jeg ble ikke ferdig om janitsjar korps delen. Alt som er skrevet hører jo i de fleste tilfeller inn under hovedorganisasjonen NMF eller Norges Musikk korps Forbund. Jeg slenger igjen med litt om innledningen fra første artikkel for å minne om hovedorganisasjonen for korps musikanter i Norge før jeg fortsetter med det jeg føler mangler av janitsjar delen;

Tittelen her er visjonen til Norges Musikk Korps forbund.  En av Norges største kultur organisasjoner. Forbundet har rundt 60 000 medlemmer og har både profesjonelle og amatører i alle aldre som medlemmer. Det er både brassband og janitsjar korps som sogner inn under dette forbundet, og de har også med seg drilltroppene. Forbudet blir ledet fra hovedkontoret i Bergen, hvor det sitter 40 fast ansatte. De styrer med alt og blant annet Norgesmesterskap i alle grenene av forbundet for amatør korps og skolekorps.

Saksofoner

Har allerede skrevet en del om klarinetter og mange av de forskjellige som finnes i den familien. Nå føler jeg at jeg også da bør gjøre det samme om saksofon delen. Den familien har også ganske mange medlemmer. De tre «vanlige» saksofonene som brukes er jo Altsaksofon, Tenor saksofon og Baryton saksofon. Dette er de tre som er vanlige i et skolekorps eller amatør korps med standard oppsetning av instrumenter. Alle har varianter så det er ingen fast fasit på hva som er riktig og ikke her selvfølgelig.

Grov familien for saksofoner består av 11 medlemmer, pluss to som ikke er riktig godkjent inn i familien enda. De to som ikke er godkjente enda heter Soprillo eller Piccolosaksofon og Tubax. Degge disse er stemt i B♭, men Tubax også kan være i Ess. Videre i familien finner vi; Sopraninosaksofonen i Ess, C-Sopransaksofon i C, Sopranosaksofon i B♭, Mezzosopransaksofon i F før vi kommer til den mer «normale»Altsaksofonen som er stemt i Ess. Videre har vi Melodisk saksofon i C, Tenorsaksofonen i B♭, og Barytonsaksofonen i Ess. De to siste her er jo de to siste av de tre «normale» som jeg snakket om tidligere. Så kommer de siste tre saksofonene med litt mer «trykk». Bassaksofonen, Kontrabassaksofonen og Subkontrabassaksofonen i henholdsvis B♭, Ess og B♭.

Litt Historie

Sax’en og dens navn kommer fra den belgiske musikeren Adolphe Sax som oppfant saksofonen på 1840 tallet. Første gang han spilte på den offentlig gjemte han seg bak en «vegg» i redsel for at noen skulle kopiere og stjele hans ide til et nytt instrument. Han tok patent på saksofonen i 1846 – faktisk på 17 mai skjedd dette – og den ble først presentert offentlig første gang på en verdensutstilling i Paris i 1855.

I blåsestil så likner jo saksofonen litt på klarinetten med rør eller flis på et munnstykke hvor det blåses for å skape lyd. Tverrfløyten og piccolo fløyten hører jo også med til treblåser gjengen i et korps. De kan jeg svært lite om så det får jeg ha til gode å skrive mer om evnt siden en gang.


© 2021 Susivarming