Alle snakker korps

Alle snakker korps

Tittelen her er visjonen til Norges Musikk Korps forbund.  En av Norges største kultur organisasjoner. Forbundet har rundt 60 000 medlemmer og har både profesjonelle og amatører i alle aldre som medlemmer. Det er både brassband og janitsjar korps som sogner inn under dette forbundet, og de har også med seg drilltroppene. Forbudet blir ledet fra hovedkontoret i Bergen, hvor det sitter 40 fast ansatte. De styrer med alt og blant annet Norgesmesterskap i alle grenene av forbundet for amatør korps og skolekorps.

NMF jobber veldig mye for barn og ungdom, men også for voksne. Og ut fra deres visjon så jobber de med spesielt fire områder.

Rammevilkår – sikre gode offentlige støtteordninger for musikkorps

Aktivitet – arrangere norgesmesterskap, sommerkurs m.m.

Ungdom – utvikle og gi barn og unge ansvar både musikalsk og i organisasjonen

Service – fokusere på korpsenes og medlemmenes behov m.m.

Eller satt sammen med forbokstavene for hvert område så blir det RAUS. Og RAUS må man jo være om man jobber for mange forskjellige mennesker og ønsker at absolutt alle skal ha samme forhold osv.

Brassband

Messingblåser delen av er den delen jeg kjenner minst til – i tillegg til trommeslagere da. Treblåserdelen har jeg en del kjennskap til etter å ha vært aktiv musikant selv i ungdommen.

Men brassband består av messingblåsere og trommeslagere. Et virkelig godt brassband kan spille fantastisk musikk. I hovedsak vil jeg da si at et blåser seksjonen i et brassband består av Trompeter og kornetter (kanskje først og fremst kornetter i et par varianter), flygelhorn og althorn, baryton, trombone – jeg tror både tenortrombone og basstrombone – og et par typer basser og den med den vanskelige navnet euphonium tror jeg det er. Her er det mange varianter inn i hver av disse igjen uten at jeg skal gå i detalj på hvert eneste instrument – det har jeg heller ikke kunnskap til å gjøre.

Trommerekka eller på spøk kalt kjøkkenavdelingen har også store mengder variasjoner. Selvfølgelig de vanligste tingene som skarptromme og stortromme. Her kan det jo varieres mye. Normalt i en slik oppsetning er vel kanskje også pauker og klokkespill eller i hvert fall noe mer melodisk slagverk.

Mye kvalitet

Det finnes mye bra brassband i Norge og vi har flere år blitt Europamestere for Brassband. Eikanger-Bjørsvik Musikklag vant EM tilbake i 1988 og 1989, før det hadde Manger Musikklag blitt nummer 2 i 1981, og de be nummer 3 i 1996, før de til slutt klarte å vinne i 2011. Stavanger Brass Band har også en sølv medalje fra EM i 2007.

Eikanger-Bjørsvik Musikklag har vært det ledende bandet på 2000 tallet – de har f.eks. vunnet NM hele 10 ganger. Som best fire år på rad. De er også regjerende mestere når de vant nå i år igjen i 2017.

Det er såpass mange brassband and NM spilles i hele 6 forskjellige divisjoner fra elite og ned til femte divisjon. Det er også NM i brassband for skolekorps. Oups jeg bør visst over i an ny blogg før denne blir for lang for å skrive litt om janitsjar delen. Helt greit – den kommer om ikke så lenge.


© 2021 Susivarming