Artister og band som mikser ulike sjangre

Artister og band som mikser ulike sjangre

Artister og band som mikser ulike sjangre

Jeg har lenge hatt en forkjærlighet for musikk som blander sjangre, og da snakker jeg spesielt om blandingen av klassisk og enten rock eller pop. Første gang jeg virkelig fikk øynene opp for denne blandingen, var da noen satte på Bond og sangene ”Victory” og ”Wintersun”. De vakre felelydene til klassiske toner rocket opp på den måten gjorde meg rett og slett målløs, og jeg fikk frysninger opp gjennom ryggen gang på gang. Bond er et band satt sammen av australske og britiske kvinner. De lot fiolinene lede an i en het flørt mellom klassisk og syntetisk pop, og gjett om det fenger! Imaget deres var likeså en flørt mellom røft og vakkert, og kvinnene så nesten utenomjordiske ut på scenen. Bandet var opprinnelig satt sammen av musikkprodusent Mike Batt og promotør Mel Bush, og det tok ikke lang tid før onde tunger skulle sammenligne de med bandet Spice Girls. Sammenligningen kom av at jentene var nesten headhuntet og plukket ut, og det kunne virke som om utseende og sexappeal var et av kriteriene. Om så stemmer, så er det ingen ting som mangler på medlemmenes musikalske utdanning eller talent.

Norge

I Norge husker vi kanskje popduoen Dollie De Luxe fra 80-tallet bestående av Benedicte Adrian og Ingrid Bjørnov. De startet med popmusikk, før de kom med albumet ”Rock vs Opera”. Albumet blandet blant andre Beatles og klassiske komponister som Mozart og Verdi. Senere gav de ut musikalen ”Which Witch”. Den inneholdt singelen ”Queen of the Night/Satisfaction” som slo an i Frankrike og Canada. Det er nesten umulig å snakke om norske artister som blander ulike sjangre, uten å gi Mari Boine innpass. Hun har på sin helt særegne måte blandet folkemusikk og joik med en mengde andre sjangre, og det er vanskelig å gi musikken hennes noen kategori. Den virker for personlig til det, det blir nesten som en egen kategori bør tilegnes henne.

Metal, rock og symfoniorkester

Metal, rock og symfoniorkester

Jeg minnes også mange gode musikkøyeblikk takket være Nightwish fra Finland. De er et symfonisk metalband påvirket av klassisk musikk og orkestrerte partier. Derfra er ikke veien lang til det nederlandske symfonisk rockbandet Within Temptation, som med den vakre stemmen til Sharon den Adel har trollbundet oss siden 1996. Selv om de klassifiseres som symfonisk metal, så har musikken deres innslag og påvirkning fra mange sjangre. Singelen ”Ice Queen” og ”Mother Earth” satte bandet på kartet og i 2008 gav de ut livealbumet ”Black Symphony” sammen med Metropole Orchestra. Bandet gav seg ikke der, og utforsket flere sjangre etter hvert. De har blant annet med seg flere kjente gjestevokalister på albumet ”Hydra” fra 2014, deriblant den amerikanske rapperen Xzibit.

Om det er noe som fenger mange musikkelskere, så er det når symfoniorkestre spiller kjente rockelåter. Metallica og San Fransisco Symphony Orchestra gav i 1999 ut et samarbeid, som virkelig slo an. Bandet hadde flørtet med klassisk musikk tidligere, noe du kan merke i singlene ”Master of Puppets” and ”Ride the lightning”. At denne miksen slår an, skjønner du av alle videoer som deles på sosiale medier hvor rock og klassisk blandes sammen i skjønn harmoni.


© 2021 Susivarming