Eksotiske frukter

Eksotiske frukter

I forrige delen fortalte jeg at jeg nøt late dager ved bassenget på et hotell i Thailand. Og at jeg hadde fått øynene opp for all den forskjellige men nydelige frukten som thaiene har og tilby.

Jeg vet ikke helt hvor lang listen min over gode eksotiske frukter og litt om hver av de fruktene blir, men jeg har nevnt de fleste av de «vanlige» fruktene vi får i Norge samt jeg har skrevet litt om Custard Apple, Dragefrukten og stjernefrukten. Nå skal jeg fortsette videre så får vi se hvor vi havner.

Den første frukten ut i denne delen er min personlig store skrekk – den lukter altså så ille at jeg går store omveier for å slippe unna lukten fra den når jeg f.eks. er på et marked i Thailand. Jeg oppdaget denne frukten første gang på en reise til Filippinene, men har til dags dato ikke nærmet meg frukten.

Durian

Fruktfamiliens store stinkbombe! Den lukter altså så ille at flere hoteller og offentlige plasser i Asia har måtte sette opp skilter med forbud om å bringe denne frukten inn der. Kanskje da spesialt til hotell rom. (se bilde)

Men de som har smakt den sier den smaker godt. Smaken skal være søt. Durian er ofte brukt til å spises direkte, i kaker eller iskremer eller tørket og spist som snacks. Sesongen er fra mai til august (puuuhhhh ingen stor fare for å treffe på den for mange ganger denne reisen altså!)

Granateple

En vitaminbombe av en frukt – full av vitamin C og vitamin B5. Dette er absolutt ikke noe eple, men mer et bær. Innenfor den første skallet finnes nemlig en hærskare med mindre rødlige bær som kan variere i smak fra søte til syrlige, men veldig ofte en middelvei av dette. Sesongen er fra juni til september for dette frukt bæret!

Guava

Er du forkjølet og trenger vitamin C så burde du spise Guava. Den inneholder flere ganger mer vitamin C enn en appelsin gjøre som vi ofte spiser for å få i oss dette vitaminet. Den har også svært få kalorier så ingen fare å spise den for oss alle. I tillegg til Vitamin C så er den også rik på vitaminene A og B9 samt på kostfiber. Frukten har en litt søt og syrlig smak og er sprø å spise. Kan i tillegg til å spises direkte benyttes i fruktsalater, eller andre salater, lages juice av eller serveres i lake. Frukten er en helårsfrukt – ingen spesifikk sesong.

Både grønn og gul mango er vel forholdsvis kjente frukter i Norge nå. Og selvfølgelig kokosnøtten. Den har vi da hatt i mange mange år tilgjengelig. Så er det noen frukter her som er forholdsvis kjente for meg, men jeg er usikker på hvor kjente de er i butikkene i Norge. Da mener jeg i butikker som Rema og Rimi – og ikke i spesial import butikker drevet av utlendinger.

Blir jammen minst enda en sak om eksotiske frukter –  det var flere forskjellige enn jeg regnet med når jeg startet. Ja ja vi får se hvor lenge det går før jeg orker skrive litt igjen da. Nå skal jeg ha meg en dukkert i bassenget og etterpå nyte en kald drikke i solskinnet.


© 2021 Susivarming