Flere gode musikere

Flere gode musikere

Både Frode Thingnæs og Maynard Ferguson kunne jeg har skrevet mye mer om enn det lille jeg var innom i min forrige artikkel / blogg her på sidene. Men for å få litt variasjoner så skal jeg ikke skrive mer om de to. Skal hente frem noen andre storheter innen musikken som jeg har meget god sans for og som du sikkert har hørt om men ikke lytter til hver dag. Det er faktisk ganske mange meget gode musikere i Norge. Men jeg har noen få i tankene først og fremst.

Ole Edvard Antonsen

Er det noen i Norges land som kan handtere en trompet så er det absolutt Ole Edvard Antonsen. Han er kanskje ikke i samme klasse som Maynard som jeg skrev om i min forrige artikkel, men han kommer meget høyt opp imot samme klasse. Ole Edvard er hedmarking og har vel spilt med alle de store orkestrene i Norge. Han er også kjent utover landets grenser og er en ofte benyttet trompet solist. Han jobber også som dirigent og har hatt flere oppdrag med det. Ole Edvard har spilt aktivt i flere musikksider enn mange andre. Alt fra kammermusikk til mer populær musikk. Mellom der tenker jeg på klassisk musikk, barokk, og jazz musikk. Alle sjangere er meget krevende for en blåser. Han har flere album utgivelser også og med en slik artist så har han nesten selvfølgelig fått flere utmerkelser. Nevner bare spellemannsprisen. Den henger såpass høyt at alle forstår at her er det kvalitet.

Bugge Wesseltoft

Jens Christian Bugge Wesseltoft handterer piano som sitt instrument. Han spilte først mye tradisjonell jazz, men skiftet retning til jazz med digitale og elektroinnslag. Litt mer eksperimentell med andre ord. Dette var han tidlig ute med å Norge og ble ganske kjent for dette. Han har spilt med en mengde andre norske artister. Alt fra rene oppdrag til medvirkning på album. Han har også gitt ut noen få solo album.

Bugge Wesseltoft

I tillegg til musiker så er han også komponist, produsent og eier av sitt eget lydstudio. En allsidig mann. Tre ganger tildelt spellemannsprisen bare for å bevise hva han står for.

Jan Garbarek

Norge har også flere gode saksofonister. Jan Garbarek er absolutt en av dem. Allerede tidlig i tenårene vant han priser både som solist og som orkesterleder.Han er født like etter krigen, men allerede i seksti årene arbeidet han med mange norske artister. Kan nevne Terje Rypdal. Arild Andersen, Karin Krogh og Jon Christensen. Dette var til stor hjelp for hans videre utvikling innen musikken. Han ble etter hvert verdenskjent for sin musikk og sin kvartett bestående av Jon Christensen, Palle Danielsson, Bobo Stenson og han selv. Men han gjorde også en solokarriere.

Jan Garbarek

Listen over utmerkelser er ganske lang, og jeg er usikker på hvilken utmerkelse som henger høyest. Oslo bys kunstnerpris, en spesiell Spellemannpris, Gammleng-prisen, Paul Robeson-prisen, Lindemanprisen og Anders Jahres kulturpris. Han er utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og han har fått æresprisen av Norsk kulturråd. Garbarek er også medlem av Kungliga Musikaliska Akademien. Og sist men ikke minst så ble han for få år siden tatt opp som medlem av Rockheim Hall of Fame.


© 2021 Susivarming