Knappeste mulige margin

Knappeste mulige margin

Jeg har min store interesse innen musikk, men selv om jeg er dame så har jeg også litt interesse for forskjellige sporter. Selv om det er vannsport som har min største oppmerksomhet så skjer det ganske ofte at jeg både ser TV og leser om andre sporter. Jeg tenker da ikke på de store sportene som fotball og ishockey. Men det er en annen sport som har fått min interesse mer og mer de senere årene. Og det er de gutta og jentene som sykler mil etter mil etter mil langs landeveien. Den sporten der er tøff og ikke minst er virkelig utholdenhets sport.

Minimal margin

Opp gjennom årene har det fra tid til annen dukket opp en sport som noen har vunnet med liten, ja svært liten margin. Flere og flere idretter har enten fjernet hundre dels sekunder og måler bare i tiendeler. Men det er de som måler i hundre deler, men altså i sykkel måles det i enda mindre enheter enn hundredelene.

Norges klassiker om å vinne med liten margin er kanskje målfoto situasjonen mellom Oddvar Brå og Alexandr Savjalov i ski VM i 1982. Da hadde langrenns sporten allerede fjernet hundredels sekundene to år tidligere etter at Mr Thomas Wassberg slo den finske kjempen Juha Mieto med et hundredels sekund i OL.

Det er flere slike situasjoner opp gjennom årene. Både der det har blitt kåret en vinner og der hvor gullmedaljen har blitt gitt til to utøvere fordi marginen har vært for liten til å skille de.

Sykling

Sykkelsporten har altså som du sikkert har fattet ikke fjernet noe fra sin tidtaking – enda. Jeg tror det vil bli en diskusjon om dette tema etter det som skjedde i Tour de France nå i år. Edvald Boasson Hagen og Marcel Kittel kjempet i sluttspurten på en etappe om seieren. Tilslutt så var det likt at det måtte målfoto til for å skille dem. Til slutt fant juryen ut at Marcel kittel hadde vært 0,0003 sekunder foran Edvald. Da hadde de zoomet bildet ut så kraftig at ytterkanten på gummien fra sykkelhjulet fylte hele TV skjermen.

0,0003 sekunder er altså 3 titusen dels sekund. Til sammenlikning så sies det at det å blinke med et øye tar 0,4 sekunder eller med de samme tallene så blir det 0,4000 sekunder. Avstanden mellom de to syklistene er da 1333 ganger for å oppnå den samme tiden et menneske bruker å blinke. UTROLIG.

Hadde dette skjedd for noen år siden så hadde juryen aldri klart å skille de to, men fordi utviklingen av måleutstyr har vært så stor så klarte de altså dette.

Verdensrekord?

Idrettshistoriker i Norge Tom A. Schanke sier han aldri har hørt om noen som har vunnet med så liten margin før. Dette må da være en slags verdensrekord. Han uttalte også at han synes de burde latt Marcel Kittel og Edvald Boasson Hagen fått en gullmedalje hver i denne situasjonen. Hundre deler bør være nok å måle med i idretten uansett. Helt ok at en utøver kanskje ikke synes det er like gjevt å måtte dele en gullmedalje, men en gullmedalje er en gullmedalje uansett da.


© 2021 Susivarming