Livets late dager og frukt

Livets late dager og frukt

Jeg skrev tidligere at dette skulle være min blogg om musikk og noe vannski sport. Men jeg har koblet ut alt som har med aktiv musikk og sport å gjøre for en periode. Nå har jeg reist på ferie og har blitt imponert over hvordan folk lever og klarer seg på veldig lite. Jeg har reist til Thailand og nyter lange dager ved basseng og nyter alt landet har å by på ellers. Og for et eldorado av frukter, mat og drikke. De menneskene her er bare helt utrolige. Og så mye frukter og matretter som de lager ut av bare småting og som smaker så himmelsk…

Frukter

Først er det alle disse for så vidt vanlige fruktene som jeg i hvert fall kjenner noe til hjemmefra – og sikkert mange med meg også. Mango, ananas, epler, små appelsiner – eller det heter vel klementiner eller mandariner når de er så små – jeg har ikke peiling faktisk på hva som er forskjellen, druer – både røde og grønne. Det er helt sikkert noen jeg har glemt – kommer jeg på de underveis skal jeg selvfølgelig navne de senere her. Jeg kommer allerede nå på frukter jeg har glemt – bananer, vannmelon og papaya er jo frukter vi har i Norge store deler av året.

Så var det alle de mer ukjente eller sjeldne fruktene. Kanskje fordi de vokser kun her i Asia og kanskje kun her i Thailand? Og de blir alt for dyre å importere rundt halve jorden for at vi kalde nordboere skal få slik eksotisk frukt. Men noe har vi da fått med årene – utvalget i Norge i dag er utrolig mye bedre enn det var for for eksempel ti år siden.

Denne listen tror jeg kan bli ganske lang, så det kan være at jeg bryter av underveis og deler opp slik at det kommer en fortsettelse litt senere. Må se an hvor mye skrivelysten jeg er nå mens jeg har rømt landet for å nyte litt sol og varme.

Carambole

På norsk kjenner vi den som stjernefrukt og tilhører uten tvil avdelingen for eksotiske frukter. Frukten er ganske lett gjenkjennelig siden den har formen som likner på nettopp en stjerne – derav navnet. Men det er først etter at den er delt i to at man virkelig ser at det er en stjerneform på frukten. Frukten er søt i smaken og inneholder mye antioksidanter og C-vitaminer. Kan spises som den er, lage juice av den eller benytte den i fruktsalater. Er å få kjøpt store deler av året, med oktober som toppmåned.

Custard eple

Utenpå er den grønn eller litt brunlig når den er helt moden. Smaker søtt og har et hvitt helt mørt fruktkjøtt. Kan spises som den er, men husk å spytte ut stenene som den har mange av inne i selve frukten. Sesong fra april til august.

 

Dragefrukt

Knall rød utvendig og hvitt kjøtt med svarte prikker inni. Saftig og god, mild og litt søt og litt syrlig – personlig synes jeg den er best dersom den serveres kald. God frukt for tjukkaser – inneholder mye vann men lite kalorier og er rik på C-vitaminer. Skal være en grei frukt å lage juice av også eller ingrediens i en fruktsalat. Sesong fra mai til oktober.


© 2021 Susivarming