Vannskisporten

Vannskisporten

Det er sommer og det hender jo at solen titter frem også i Norge på denne tiden av året og gir fra seg noen varmende stråler. Men det er dessverre mye trist vær å melde fra mange kanter av landet. Jeg har tidligere skrevet en del om forskjellig musikk – noe jeg sikkert vil gjøre mer av fremover også. Men jeg tenkte at jeg fikk skrive litt om vannski sporten også nå da som også ligger nært mitt hjerte.

Jeg er ingen stor utøver selv, men jeg liker å følge være oppdatert så langt det går om hva som skjer rundt utvikling i sporten og av forskjellige happenings rundt omkring i verden.

Vannski

De aller fleste kjenner vel til hva vannski er for noe? Ok – kort fortalt så er det et menneske som står på et par ski bak en båt i fart. Skiene er ikke som vinter skiene, men en mye bredere type. Båten foran må ha en viss kraft og hastighet for å kunne holde personen bak oppe på vannet. Og alt dette foregår ute på åpent vann. Det kan også kjøres med bare en ski eller også en type brett – vannbrett eller «Wakeboard» om du er litt inn i ord og uttrykkene her.

Noe av det som er utrolig bra med vannski sporten er at det er fullt mulig for funksjonshemmede å delta på flere måter også. Det gjør sporten enda bedre synes jeg.

Konkurranser

Som med alt annet av sport så konkurreres det også i vannski. Det er flere forskjellige øvelser det konkurreres i, men de mest vanlige er slalåm, hopp og trick. Men det kan også være vannski via kabeltrekk, konkurranser i distanse. Alle de forskjellige grenene har egne regelverk for hva som skal og må gjøres for å vinne poeng og kunne bli bedømt. Så er det wakeboard som er en egen gren igjen. Det finnes barfotkjøring og egne konkurranser for dette igjen.

Det er forskjellige typer ski til de forskjellige typen øvelse og gren du ønsker å delta i.

Historikk

Konkurranse på vannet med ski på beina dukket opp i Frankrike og USA for snart 100 år siden. Mange som er med vannskisporten sier at det er en amerikaner med navn Ralph Samuelson som er sporten far. Men det skulle gå ganske mange år før det kom inn i mer ordnede former og med egen forening. Først etter andre verdenskrig skjedde det – da ble International Water Ski Federation stiftet i 1946.

Med internasjonale konkurranser som Europamesterskap og Verdensmesterskap dukket da opp i 1947 og 1949. Og i årene etter dette ble sporten også introdusert i Norge. Norge har hatt sitt eget forbund siden 1961 og en egen olympisk komite siden 1976. Etter hvert har det også kommet frem særforbund for noen av de alle forskjellige grenene i Norge. Norges mesterskap har blitt arrangert siden 1961.

Dessverre er det kun rundt 2000 medlemmer av forbundet i Norge selv om det er mange tusen som står på vannski i en eller annen form. Men det er altså ikke så veldig mange som driver aktivt i denne sporten i Norge.


© 2021 Susivarming